libros
Carles Terès Bellès - 2011
 
 

Carles Terès Bellès és de la collita del 62. Nascut a Barcelona de pare ribagorçà (Estopanyà) i mare matarranyenca (Queretes), mai no va deixar de notar al clatell el buf del Ponent. Es va formar i treballar com a dissenyador gràfic (escola Massana), una feina relativament creativa que, durant un parell d’anys, va haver de simultaniejar amb la d’esmolet —això sí, dels bons.
Quan per fi es va decidir a formar una família, va deixar l’agència (de la qual n’era el Cap d’Estudi) va agafar els trastos, i de la mà d’una torredarquina, va instal·lar-se a la vila més meridional de la Franja.
Per a bé o per a mal, va dur el disseny gràfic professional a Alcanyís i a tota la seua zona d’influència, i va convèncer la seua torredarquina per a què l’ajudés. Gràcies a aquest ofici, ha tingut la fortuna de poder dissenyar i maquetar alguns dels llibres en llengua catalana que s’editen a Aragó.
Per matar el cuc de l’escriptura, que l’havia rosegat des de ben menut, l’any 95 va iniciar la col·laboració amb el col·lectiu Viles i Gents, autors de la primera columna periòdica publicada ininterrompudament en català en un mitjà aragonès, la Comarca d’Alcanyís.
Des de l’any 2003 escriu també per a la revista Temps de Franja, amb una columna anomenada «L’esmolet», en homenatge al seu pare i a aquest ofici en extinció.
A banda d’això, moltes pàgines escrites però molt poques publicables; tan sols un parell o tres de contes infantils (Cavall Fort, Sorolla’t...). Algun concurs literari a l’adolescència semblà apuntar alguna cosa, que, pel que s’ha vist, ha hagut d’esperar trenta anys per a descloure’s.

Ha obtingut el premi Guillem Nicolau 2011 per la seva obra Licantropia. El jurat va considerar que l'obra era mereixedora del premi per què "tradició i innovació conviuen dins una fabulació plena d'imaginació i interès a través d'una estructura narrativa travada i rica".

Potser la concessió del Guillem Nicolau badarà definitivament el sac de les històries que ha dormit en un racó de la seua rutina quotidiana.

 

  


 
 


Dirección General de Cultura. Centro del Libro y la Cultura de Aragón .
Edificio Ranillas. Avda. Ranillas 5 D 50071  (ZARAGOZA)
Tel. 976 714 934 – Fax 976 71 48 08
Política de Cookies - Privacidad - Aviso Legal - centrodellibro@aragon.es